Újabb "múzeummal" gazdagodik a Balaton. Pályázati pénzből újította fel a tó első csavargőzösét tavaly a balatonboglári önkormányzat azzal a céllal, hogy a hajóban és annak 1000 négyzetméteres környékén bemutatható legyen a balatoni gőzösök története. Tavasz végére befejeződnek az utómunkálatok és szép, rendezett környezetben várja a látogatókat a bemutatóterem valamint a kültéri kiállítási terület.

 A Balaton első csavargőzöse 1873. március 2-án kezdte menetrend szerint szállítani az utasokat. Az 50 fő befogadására képes utasszállítót "Zala-Somogy" néven rögzítették, de a legelső híradásokban is Balaton néven említették. Sok tulajdonosa volt a Balatonnak, így többször is átkeresztelték. Alexandra, Mohács és Irma után méltatlanul FK-312 lett, ezzel a névvel hajóztak vele utoljára. A balatoni évek után átkerült a Dunára, majd ismét visszatért a tóra. A csavargőzöst is utolérte élete során a kényszerű technikai fejlesztés, és szívét dízelmotorra cserélték, majd az is kikerült belőle.

A balatonboglári keleti mólószárra elhelyezett hajótest vendéglátó helyként üzemelt egészen 2009-ig, amikor május 8-án leégett. Ezt követően évekig lezárt terület volt, a tűzeset során megrongálódott vezetői állást egy vihar a földre sodorta, a hajócsavart is lelopták.

Balaton a felújítás után

Balatonboglár önkormányzata pályázati pénzből 2011-ben elkezdte a rendbetételt azzal a céllal, hogy a balatoni gőzhajózás történetét bemutató létesítményként ismét látogatható legyen a Balaton. A munkálatok jelentős része befejeződött, idén tavasz végétől pedig megint a tó egyik ékessége lehet. A hajót a Balatoni Hajózási Zrt. újította fel.

új utakon a Balaton első csavargőzöse

A csavargőzös üzemeltetésére pályázatot írt ki Balatonboglár önkormányzata, melyet a Kikötő p'ART nyert el. Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy a Balaton csavargőzös életén keresztül mutassuk be a balatoni gőzösöket. Az idén 140 éves Balaton csavargőzös mellett megismerkedhetnek a látogatok a hajózás mai kornak és a jövőnek megfelelő lehetőségével, az elektromos hajókkal.

A hajó belsejében három termes kiállítási részt került kialakításra, ahol képekkel, korabeli tárgyakkal, leírásokkal kerülhetnek közelebb a látogatók a hajózáshoz. A Balatonon vitorlázók, személyszállítók saját élményeiket eleveníthetik fel egy-egy régi darab láttán. A déli teremben archív videókkal, fotóvetítésekkel elevenedik fel a múlt. A családbarát bemutató területen készül egy gyerekszekció is, ahol játékos keretek között ismerkedhetnek meg a legkisebbek a gőzössel.

A  fedélzeten és a körülötte lévő parkban, stégen is hajós emléktárgyak lesznek kiállítva. A terület egyben lehetőséget nyújt előadások, beszélgetések, baráti összejövetelek lebonyolítására is.

A múlt és a jelen találkozási pontja lehet Boglár keleti mólószára, ahol a hajómakettek között lesznek gőzösök, motorosok és vitorlások. Tervezünk bemutatókat, a stégen bárki kipróbálhatja a legkorszerűbb modellvitorlásokat, megnézheti azok versenyét a partközelben kitűzött pályán. Amennyiben a vízszint engedi igazi vitorlások bemutatóját is szeretnénk megrendezni, a helyi sajátosságok miatt elsősorban kis merülésű vitorlásokkal.

 

 parkosított területen, terasszal várjuk a látogatókat május végétől

Már biztos, hogy a szezon folyamán láthatóak lesznek a Kikötő p'ART időszakos kiállítási anyagi. Az új kiállítási területen olyan művészek alkotásaiból nyílik tárlat, akik kötődnek a vízhez, szélhez, a tó körül élnek, illetve azt dolgozzák fel alkotásaikban.

kiállítási terület a Balaton Csavargőzös belsejében

A kiállítások tematikája és anyaga időszakos lesz. A lehető legszínesebb, legátfogóbb bemutatások érdekében ezúton kérjük azokat akiknek módjukban áll, hogy támogassák a kiállításokat saját tárgyaikkal, személyes történetével, fotókkal és régi képeslapokkal, vagy bármilyen kort idéző hajózási relikviával, vagy azok másolatával. Jó lenne, ha a Balatonon nyaralók minél többen megismernék és meg szeretnék a hajózást, a vitorlázást és egyre gyakrabban térnének vissza a Magyar Tengerre.

A hajózók május végétől már megjelölhetnek a térképen egy új helyet, ahova érdemes ellátogatni, ott találkozni a többi túrázó-, vagy sporttárssal.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed
Sunday the 23rd. Balaton Csavargőzös - Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2012-2024.