A Balaton első csavargőzös hajója 140 éve épült, 1873-tól Balatonboglár és Révfülöp között közlekedett, majd a Dunán szolgált, hosszabb lett, dízel lett, végül leselejtezték. Volt sok neve, sok funkciója, végül a 2000-es években pizzéria lett aminek egy tűz vetett véget. A méltatlan sorsú hajó történelmében új korszak kezdődött a hétvégén. A teljes felújítást követően a hajó eddigi szolgálati életét és a balatoni gőzhajózást ismerhetjük meg a hajóban kialakított kiállítási területen, mely minden évben kora tavasztól késő őszig látogatható.

A Kikötő p'ART project keretében, a vasárnapi megnyitón beszédet mondott Balatonboglár és Révfülöp polgármestere, akik megköszönték mindazok együttműködését, akik lehetővé tették a felújítást. A két település múltját összekapcsoló hajó a jövőben közös programok helyszíne is lesz. A kiállított tárgyak közül többet a két település ajánlott fel, de a BH Zrt., a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság és több magánszemély is hozzájárult színvonalas kiállításhoz.

A hajóban és az 1000 négyzetméteres környezetében kialakított kiállítási területen tervezünk bemutatókat, ahol bárki kipróbálhatja a legkorszerűbb modellvitorlásokat, megnézheti azok versenyét a partközelben kitűzött pályán. Amennyiben a vízszint engedi igazi vitorlás bemutatókat is szeretnénk rendezni, a helyi sajátosságok miatt elsősorban kis merülésű vitorlásokkal. A Balatonon egyedülálló programként 2013-ban lesz RC modellgőzhajó verseny is.

Reméljük, hogy az elkövetkező években sokan látogatják majd a Balaton Csavargőzöst, ami egy közösségi hely is lehet a Balatont szeretők számára.

A Balaton Csavargőzös fedélzetére mindenkit szeretettel várunk!

 

Cím: 8630 Balatonboglár, Mólósétány (keleti mólószár)

Nyitva tartás: tavasztól őszig minden nap 09:00-21:00 óráig

Balaton Csavargőzös galéria   >>>

Balaton Csavargőzös közösségi oldal   >>>

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed
Thursday the 30th. Balaton Csavargőzös - Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2012-2024.