Ellátogatott hozzánk a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) rendezésében a Széchenyi István emléktúra. A Balatonföldvárról este érkező résztvevők megismerkedtek a Csavargőzös történetével, sokak örömére beindítottuk a minigőzgépet is. A program zárásaként az orrból és a kormányosi állásból nézték meg vendégeink a naplementét.

Idén első alkalommal kerül megrendezésre – a XVII. International-Schuller Kupa befutását követően – az I. Eurakvilo Regatta, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány vitorlásversenye. A hagyományteremtő céllal útjára indított kezdeményezés célja, hogy a versenyprogram keretein élményterápiás céllal, a lelki rehabilitációt elősegítve, egész napos kikapcsolódást biztosítsanak a dél-dunántúli régióban elő, gyógyuló, illetve gyógyult daganatos és leukémiás 7 és 18 év közötti gyermekek és családtagjaik részére.

A Balatoni Halászati Rt. részére is készültek csavargőzösök. Feladatuk volt vontató hajóként segíteni a halászok munkáját. Láncba kötött dereglyéket húztak, időnként több, mint tíz halászhajókkal, halászokkal és halakkal teli bárka szelte a habokat követve az őket vontató gőzöst.

Befejeztük a dereglye felújítását, mely szerves része lett a kiállítási területnek. Az elkövetkező napokban a halászati kiállítás egyik helyszíneként népszerűsíti a balatoni halászatot.

A Balaton első csavargőzös hajója 140 éve épült, 1873-tól Balatonboglár és Révfülöp között közlekedett, majd a Dunán szolgált, hosszabb lett, dízel lett, végül leselejtezték. Volt sok neve, sok funkciója, végül a 2000-es években pizzéria lett aminek egy tűz vetett véget. A méltatlan sorsú hajó történelmében új korszak kezdődött a hétvégén. A teljes felújítást követően a hajó eddigi szolgálati életét és a balatoni gőzhajózást ismerhetjük meg a hajóban kialakított kiállítási területen, mely minden évben kora tavasztól késő őszig látogatható.

A Kikötő p'ART project keretében, a vasárnapi megnyitón beszédet mondott Balatonboglár és Révfülöp polgármestere, akik megköszönték mindazok együttműködését, akik lehetővé tették a felújítást. A két település múltját összekapcsoló hajó a jövőben közös programok helyszíne is lesz. A kiállított tárgyak közül többet a két település ajánlott fel, de a BH Zrt., a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság és több magánszemély is hozzájárult színvonalas kiállításhoz.

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed
Thursday the 25th. Balaton Csavargőzös - Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2012-2024.