Bár esőt ígértek, szerencsére már majdnem sütött a nap május 25-én reggel, amikor Révfülöpről megérkezett a Helka Balatonboglárra. Az utasokat a bogláriak fogadták a kikötőben, majd egy rövid köszöntés után átsétáltak a Csavargőzöshöz, az 1796-os révhajó szerencsétlenség emlékműve elé amit a helyi nyugdíjas klub gondoz. Az összegyűltek megemlékeztek a tó eddigi legnagyobb katasztrófájáról, az ünnepségen részt vett Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere, Kondor Géza Révfülöp polgármestere valamint mindkét település testületének tagjai. Két révhajó indult anno Boglárra július 9-én, de az egyik túlterhelt volt és egy erősebb hirtelen jött szél felborította. A hatvan somogyi aratómunkásból mindössze kettő élte túl a balesetet valamint Patyi Sándor, a révész. Erről a szomorú eseményről emlékeztek meg, majd közösen megkoszorúzták az emlékművet.

A koszorúzás után a programsorozat a Kikötő p'ART szervezésében nyíló egynapos kiállítással folytatódott. A Balaton Csavargőzös Műemlékhajóban kerültek bemutatásra a Fejlesztés a Családbarát örökségvédelem "komplex turisztikai vonzerőfejlesztés Balatonbogláron" pályázat keretén belül a boglári új ajándéktárgyak prototípusai és tervei. A kiállított tárgyak mindegyike kötődik a településhez, az anyag összeállításában számos boglári lakos munkája, alkotása került be. A hagyományos ajándéktárgyakon túl több új ötletet ismerhettek meg a hajóba látogató vendégek, akik elégedetten távoztak a fedélzetről. A nap végén, az utolsó csoportnak már egy zápor elől adott menedéket a kiállítás.

Itt került bemutatásra az első Csavargőzös társasjáték. A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes időtöltést kínáló egyedi játék a hajózáshoz kötődik, a számozott mezőkön különféle események várnak. A lépések számát fa dobókockával dobhatjuk ki és kis fa hajókkal juthatunk a cél felé. A játékmező külső oldalát a tavalyi gyerekrajzok színesítik. A nyári szezon elején tervezünk egy nyílt napot, amikor bárki kipróbálhatja milyen gyorsan ér be a célba és a leggyorsabbakat meglepetéssel jutalmazzuk a nap végén.

 

Még több fotó   >>>

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed
Thursday the 25th. Balaton Csavargőzös - Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2012-2024.