Szeptember 14-15-én rendeztük meg az I. Gőzhajó Találkozót hagyományteremtő céllal. A borús, hideg, esős idő ellenére sikerült jó hangulatban eltölteni a hétvégét, ami igen tartalmas lett. Az első találkozóra gőzhajó modellek érkeztek, de jövőre már a Balaton egykori gőzhajóival szeretnénk ünnepelni. 

Eredetileg kültéri kiállítást szerettünk volna rendezni, de az időjárás ezt most nem tette lehetővé, így a Csavargőzös belsejében mutattuk be a gőzhajó modelleket. A méretarányos, élethű hajókat budapesti mesterek hozták magukkal, ők TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület (TIT HMHE) tagjai. A működő modelleket gőzgép hajtja, vannak köztük csavargőzösök (hajócsavaros kihajtással) és lapátkerekesek. A gőzt gázkazános vízmelegítéssel állítják elő, a hajók RC távirányítással irányíthatóak. A rendezvényre érkezett többek között a Zsófia, Sophie, Csavargőzös bárka, Helka, Syren és a Leitha monitor gőzgépe. Egy szélcsendesebb és kevésbé esős órában az egyik legszebb darab, a Sophie lapátkerekes gőzhajó került a Balatonra. A mólóról a rossz idő ellenére is sokan csodálták működés közben, sok fénykép örökítette meg ezt a pillanatot. Szintén a programsorozat része volt Dr. Balogh Tamás előadása, aki az idén 100 éves Jókai (Balaton) és Kossuth (Duna) hajókról tartott igen részletes előadást látványos képanyag kíséretében. Ezen a hétvégén mutattuk be a 2015 tavaszára elkészülő Balaton Csavargőzös modellhajó terveit is. Hossza közel egy méter lesz, a test fából készül amit lemezelnek majd, a meghajtásáról gázkazános gőzgép fog gondoskodni. 

Az őszies idő ellenére jól telt a hétvége, a meghívott vendégeink jól érezték magukat. A II. Gőzhajó Találkozót 2014. augusztus végére, szeptember elejére tervezzük, amire mindenkit szeretettel várunk.  

 

I. Gőzhajó Találkozó képgaléria   >>>

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed
Thursday the 25th. Balaton Csavargőzös - Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2012-2024.